24 februarie! Sunt sigură că toată lumea știe ce este astăzi, deci nu e nevoie de o introducere specială.

Astăzi e despre cei care se iubesc fără limită, despre cei care, deși sunt singuri, iubesc fără limită și, bineînțeles, despre cei care se iubesc mai mult cu fiecare zi.

Eu iubesc oamenii, amintirile, momentele reușite, momentele din care am ce învăța. Îmi iubesc familia și de doi ani și ceva, îl iubesc cel mai mult pe Lucian.

Asta e dovada clară că Dragobetele e în fiecare zi, dacă vrei asta. Azi e doar ziua iubirii (pe românește), la fel cum ai și tu o zi de naștere. Ți se aduc flori, primești sărutări mai lungi și mai apăsate, te răsfață, te alintă, dar te iubește exact la fel. Poate doar există astăzi mai multă recunoștință că te are, că împarte totul cu tine.

„Când ai oferit fără vreun motiv o floare?” / Hai să nu fie astăzi ziua aceea când ne amintim că trebuie să luăm flori. Nu vă întreceți (doar) astăzi în a face declarații și nici în a face cadouri scumpe.

Și totuși, sărbătoriți mai bine astăzi iubirea, decât să o sărbătoriți pe 14 februarie.

Să vă spun (câte) ceva despre această zi:

  • Fiu al Babei Dochia, „Dragobetele”, era sărbătorit pe 24 februarie.
  • Legendarul Dragobete era o divinitate din mitologia tracică, asemănat cu Eros (în mitologia greacă) sau Cupidon (zeul dragostei în mitologia romană). Etimologic, numele provine de la doua cuvinte slave vechi: ,,dragu” – drag și ,,biti” – a fi. ,,Dragubiti” însemna așadar ,,a fi drag”. Ție cine îți este drag?
  • Sărbătoarea Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day, sărbătoare a iubirii.
  • În trecut, fetele și flăcăii din sate se întâlneau în faţa bisericii şi plecau, conform tradiţiei, să caute prin păduri flori de primăvară
  • În unele zone din ţară, ajunul zilei de Dragobete este asemănător cu noaptea de Bobotează. Astfel, fetele tinere îşi pun busuioc sfinţit sub pernă pentru a-şi afla ursitul.
  • De Dragobete, femeile obişnuiau să atingă un bărbat din sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul.
  • Bărbaţii nu trebuie să le supere pe femei de Dragobete, dacă nu vor să nu le meargă deloc bine tot anul.
  • Conform superstiţiilor, de Dragobete nu ai voie să: plângi, să fii trist, să superi fetele și femeile, să țeși și să coși sau să lucrezi câmpul.
  • Inelele de logodnă se poartă pe al patrulea deget de la mâna stângă, deoarece grecii antici au susținut că acesta conține „vena iubirii”, care rulează direct la inimă. Primele verighete au apărut în Egiptul Antic, cercul reprezentând eternitate, precum și soarele puternic și luna.

Mai multe pe Herbagetica.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s