Aseară am urmărit Marea Unire de la ZU, din (cea mai frumoasă) întâmplare. Tot aseară, mi-am înțeles starea de anxietate din ultima perioadă sau, pur și simplu, am acceptat-o.

Mi-am dat seama că ne lipsesc concertele, artiștii de pe scenă, festivalurile culturale, și am înțeles că muzica unește România. Cultura și istoria au unit România. 

Pentru că muzica aduce voie bună, iar nouă, românilor, asta ne place!

Am avut, în multe momente, lacrimi în colțul ochilor, și m-au luat fiorii emoției de multe ori. Am fredonat toate piesele și mi-aș fi dorit să fiu în fața lor, să le mulțumesc, dar rămânem acasă, în siguranță, chiar dacă ne este greu și dor. Cei de la ZU aniversează 10 ani de când Buzdu și Morar prezintă Marea Unire și melodiile au fost chiar acelea cu care am crescut. Melodiile anilor 2000. De toate genurile, cântate de artiștii vechi și noi. Pentru România. 

Am avut lacrimi în colțul ochilor pentru că, cine mă cunoaște, știe cât îmi iubesc țara, cât iubesc România și cât iubesc să fiu acasă! 

N-am să plec, oricât de greu ar fi, din țară. Nu m-ar lăsa sufletul. Nu mi-aș trăda patria, tricolorul. N-am să mă amăgesc prin țări străine spunând că mi-e bine. Căci bine îmi va fi mereu doar acasă! 

România e ca mama: frumoasă, bună și atât de iubitoare!

Și, totuși, ceea ce nu înțeleg, nici măcar acum, este: De ce ne mândrim cu România doar pe 1 decembrie? De ce ne plac lucrurile frumoase, tradițiile și muzica doar când e ziua ta, Românie?

De ce nu știm să te facem mai frumoasă, să te promovăm mai mult, să te iubim mai mult?

De ce ne obligă politicienii, prin acțiunile lor, să plecăm să căutăm un „mai bine”,  când știm că bine ne este doar acasă, cu cei dragi alături, în familie.

Așa e, de ziua ta, nu putem onora invitația. Suntem departe și acum nici pandemia nu ne lasă să venim acasă, nici să ieșim în stradă ca să-ți cântăm. Dar vei fi bine! Mereu ești, pentru că ai un curaj aparte, ai o putere dincolo de ce suntem capabili noi să înțelegem, pentru că ai o răbdare nemăsurată.

De Ziua ta, Românie, îți doresc oameni mai buni. Problema e la noi, nu la tine!


Marea unirea | Ziua în care ne-am unit sub același nume: România

În 1918 ne-am îndeplinit un vis aparent imposibil la acea vreme: unirea tuturor românilor sub același nume. România! 

Pe 1 decembrie sărbătorim România, ne sărbătorim pe noi, ne bucurăm de ce s-a reușit la Alba Iulia și mulțumim pentru libertatea pe care o avem astăzi. Astăzi îi numim eroi pe cei care ne-au adus împreună sub același tricolor și sub același nume, într-un stat democratic. Pe cei care ne-au dat identitatea, mândria, onoarea și bucuria de a fi români. Am fost România Mare și Frumoasa Românie a diversității, pentru că, indiferent de etnie sau religie, toți ne doream unirea. 

„Veniți cu toții la Marea Adunare Națională care se va ține la 1 decembrie în Bălgradul lui Mihai Viteazul. Veniți cu miile și cu zecile de mii! Lăsați pe o zi grijile voastre acasă, căci în această zi  vom pune temelia unui viitor bun și fericit pentru întreg neamul nostru românesc”. Iar toate drumurile au dus la Alba-Iulia pentru 100.000 de români. 

Un reputat istoric englez, Q.W.A. Leeper, publica, în decembrie 1918, sub formă de broşură, un studiu numit „Dreptatea cauzei româneşti” („The Justice of Rumania’s Cause”), unde arăta că unirea românilor „este rezultatul firesc al rodului eroic al grelelor suferinţe îndurate pentru înfăptuirea acestui ideal, care înseamnă un mare câştig pentru cauza progresului şi democraţiei”. (Via. Balcanii)

Și ar trebui să sărbătorim România, nu doar de 1 decembrie, ci în fiecare zi. 

Ce poți să-i faci cadou? Vizitează România! – munții, mănăstirile, muzeele, teatrele, orașele, marea, delta. Și povestește peste tot despre România frumoasă. 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s